Türk ekonomisi zorda…
Tarım bitti!
Herkes birbirine soruyor:
Çare nedir?
Bendenize göre:
-Kooperatif!
Özellikle de tarımsal kalkınma kooperatifleri…
Marka yaratan kooperatif
Ankara’da faaliyet gösteren firmasıyla ekonomiye katkı sağlamaya çalışan Yozgat Boğazlıyanlı iş insanı Ayfer Ulusoy, ziraat mühendisi olmanın da etkisiyle olsa gerek bu gerçeği görenlerden.
Çünkü kurucusu ve başkanı olduğu S.S. Boğazlıyan Merkez, Uzunlu Kasabası Belören Gövdecili Yeşilhisar ve Yoğunhisar Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile öyle zor bir işi omuzladı ki üreteni de tüketeni de koruyacak, kollayacak, kalkındıracak projelerin peşine düştü.
Boğazlıyan yöresinde yetişen organik ürünleri ‘BOZOK’ markasıyla üretip pazarlayan kooperatif, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile ‘kenevir’ ekimine bile girişti ama başına gelmedik kalmadı! O, ayrı bir yazı konusu…
Çiftçilere bir dokun bin ah işit
Başkanı olduğu kooperatifin Genel Kurulu için Boğazlıyan’a gidince tarım sektörünün sorunları ve çiftçilerin durumunu yakından görme imkanı buldum.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim:
-Çiftçi dışında üzerine düşeni tam olarak yapan yok!
Gurbetçi olarak kazandığı döviz ile Türkiye’ye faydalı olan Yaşar Ulutürk, Boğazlıyan’a dönerek çiftçilik yapmaya başlıyor ama son yıllardaki sıkıntılar yüzünden canı sıkkın…
Tamam; virüstü, savaştı, dövizdi gibi birçok haklı sebep var ama çiftçilerin de içinde bulunduğu ve aşılması zor sorunlar, sıkıntılar var.
“Pancar sökme makinesini yırt dışından getiren ilk kişiyim” diyor ama bugün bu özelliğin bir önemi kalmamış…
Binlerce dönüm araziye onlarca çeşit ürün ekmiş ama yarın ne olacağını kestiremiyor…
En kötüsü de, bu yıl da umduğunu bulamazsa yeniden yurt dışına gitmek gibi bir niyetinin oluşması…
Gerçek bir organik tarım örneği
İdris Oğuzhan, THY’den emekli olduktan sonra döndüğü Boğazlıyan’da köye yerleşiyor ve Oğuzhan Çiftliği’nda gerçek anlamda organik tarıma başlıyor. ‘Gerçek anlamda’ dememin sebebi, ürünlerinde hiçbir ilaç kullanmadığı gibi otları bile yolmuyor, yoldurmuyor. Tabiat neyi gerektiriyorsa ona göre yetişiyor ürünler. Sonra toplanıp yine organik özelliğe zarar vermeyen yolarla işlenip paketlenerek Ankara ve başka şehirlerde satışa sunuluyor.
Ürünlerin pazarlaması, satışı S.S. Boğazlıyan Merkez, Uzunlu Kasabası Belören Gövdecili Yeşilhisar ve Yoğunhisar Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi eliyle yapılıyor.
Kooperatif Başkanı Ayfer Ulusoy’un “Ürünlerimizin üretiminde hiç bir şekilde pestisit, kimyasal, hayvansal, bitkisel gübre kullanılmıyor” demesinin garantisi bizzat üretici İdris Oğuzhan. Gittiğim, gördüğüm için ben de ona kefilim!
“Glutensiz ürünlerimizde hiç bir şekilde bulaşı yoktur. Glutenli tahıllar taş değirmende, glutensiz ürünlerimiz bıçak değirmende hijyenik koşularda üretilmektedir ve atölyemizde paketlenmektedir.” sözleri, hassasiyeti olanlar için bir güvencedir.
Fikret Karaoğlan, Ahmet Karakurt
Çiftçiler Fikret Karaoğlan ve Ahmet Karakurt da yaşadıkları sıkıntılardan söz ederek, desteğin şart olduğunu dile getirdi. O kadar çok şey anlattılar ki bunları yetkililerin bilmemesi, duymaması mümkün değil.
Sözün özü: Köylü milletin çilekeşi, derbederi…
Büyük Önder duymasın!