[simple-author-box]
Bugünkü konuğum Ankara'dan, 1989 Van doğumlu ressam Mehmet Babat. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Ana Bilim Dalından 2013 yılında mezun olan Babat, aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. Şimdi Ankara'da Nevart Sanat ve Tasarım Akademisinde öğretmenlik yapıyor. Benim ilgimi çeken ise resimlerinde kent yaşamını ve özellikle inşaatları konu alması. Kendisiyle yaptığım söyleşide ilk sorum bu oldu.
Çalışmalarınızda genellikle inşaat ve kent temasını işliyorsunuz. İlginç bir tema. Nasıl başladınız?
Ailem inşaat işiyle uğraşıyor. Yazları yanlarına gittiğim zaman bende inşaatlarda çalışıyordum. Vinçlere çıkınca aşağıda farklı bir dünya olduğunu gördüm. İlgili malzemeleri tanımam, onlara dokunmam benim için büyük bir artı oldu. Zamanla tanıdığım yapıları ve inşaat malzemelerinin resimlerini yapmaktan keyif almaya başladım. Yapılmakta olan inşaatların tepesinden bakarak insanlığın kütleler altında nasıl ezildiğini gördüm. Üniversitelerde ilk yıllar natürmort ve kompozisyon çalışmalarıyla geçer. Ben, 2. sınıftan itibaren inşaatlarla ilgili 30'dan fazla resim yaptım. Gazi Üniversitesi Resim Bölümü'nün karşısında yapılmakta olan binanın resmini yaparak, ''Mustafa Ayaz Resim Yarışması''nda dereceye girdim. Yüksek Lisans seviyesine geldiğim zaman işin sosyolojik, yönünü düşünmeye, toplu halde yerleşik yaşamın neden ve sonuçlarını sorgulamaya başladım. Zamanla kültürel ve estetik değerlerdeki değişim ile sanayi devrimine kadar olan süreçte yapılardaki değişimleri inceledim. O zamanlar insanların rahatlığı önemliydi. Kapitalizmin başlamasıyla kat sayıları yükselerek para kazanma kaygısı başladı. Onun için benim resimlerimde insan figürü yoktur. Çünkü insanlar kentleşme karşısında görünmez oldular, topraktan uzaklaştıkça bencilleştiler. Bir binada, 'Ayşe teyzenin evi yerine artık 15 numara' diye bahsediyoruz. Bu noktada biz sanatçılar açısından farkındalık önem kazanıyor, farklı bakış açısıyla görmeye başlıyoruz.
"Yeni Nesil Ressamlar" grubunuzu sizden dinleyelim.
Grubumuzda üniversitelerin ilgili bölümlerinden örneğin resim mezunu olan gençlerle çalışıyoruz. Türkiye'nin her yerinden arkadaşlarımız var. Yönetim olarak Ankara'dayız. Yetenekli, keşfedilmeye ihtiyacı olan sanatçıları destekliyoruz. İlk olarak 2012 yılında ''Ankara Buluşmaları'' adıyla dernek kurup sergiler açtık. 2014 yılında genç sanatçıların röportajlarından oluşan ''RAFF'' adlı dergide benimle yapılan röportajdan sonra, ''RAFF'daki Gençler sergisini açtık. Ardından heykel, resim ve seramik sanatçılarından oluşan ''Yeni Nesil Sanat'' grubunu kurduk. Ticari kaygı gütmeden, tamamen gönüllülük esasına göre çalışıyoruz.
Sergi ve ödüllerinizden bahseder misiniz?
Bir kişisel sergimin yanı sıra karma sergi ve çalıştaylara da katıldım. Bu yıl eylül ayında İstanbul'da kişisel sergi açacağım. O'nun hazırlıklarını yapıyorum. 2013 ve 2020 yılları arasında mansiyon ve başarı ödüllerim var. Bu yıl ise ''19. Şefik Bursalı Resim Yarışması''ndan ikinci kez başarı ödülü aldım.
Resimlerim "Yaşayan şehirlerin aynadan yansımasıdır'' diyen ressam Mehmet Babat'a bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederim. Genç yaşında elde ettiği başarılarının devamını dilerim.