Korkulu bir hüzün vardı yüzlerde
Depremin dehşeti vardı gözlerde
Şehre aidiyet vardı sözlerde
Hatay enkazından ders alınmalı
6 Şubat’ta deprem fırtınasıyla sarsılan Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana artçıların da etkisiyle tarifi mümkün olmayan yıkım ve can kayıpları yaşadı.
Bu illere daha sonra Elazığ da eklendi. 11 ili etkileyen depremler, 45 bin civarında cana kayırken bölgede bulunan binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası da yerle bir etti. Benzeri olmayan yapıların pek çoğu ya hasar gördü ya da yok oldu.
Acı bizim…
Ağıt bizim…
Umut da bizim…
Ankara’dan Hatay’a vardığımızda, alacakaranlığın içinden gözümüze çarpan şeylerden biri eşya taşıma asansörleri ve nakliye kamyonlarıydı. Kurtuluşu gitmekte bulanlar geri dönecek miydi? AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’a göre cevap net: Hataylı Hatay’ı kimseye bırakmaz…
Atatürk’ün ‘şahsi meselesi’ olma onurunu yaşayan şehir tarihi, kültürel değerlerin yanı sıra bir bereketli topraklara sahip. Doyan, doyuran, üreten bir kent Hatay. Gidenlerin gelmesini gerektirecek çok sebep var…
Gittik, gördük…
Başta ABB olmak üzere Başkentin pek çok belediyesi gibi Mamak Belediyesi de depremzedelerin yardımına koşmuş, Hatay’ın Samandağ ilçesine bir Afet Koordinasyon Merkezi kurmuştu. Başkan Murat Köse’nin, bu Merkezde yapılan çalışmaları ve bölgede yaşanan yıkımı yerinde görmesi, dönünce de göstermesi adına gazetecilerin Hatay’a götürülmesi talimatı ile organize edilen seyahat için 20 civarı meslektaşımla yola çıktık.
Vardığımızda gördüğümüz, aradan 20 gün geçmesine rağmen enkaz, toz, dumandı…
Yüzlere depremin dehşeti, gözlere enkazın acısı, sözlere yıkımın fecisi sinmişti. Herkes birine ya da birbirine yardımcı olmaya çalışıyordu…
Deprem felaketini anlatırken kullanılan ‘kıyamet’ benzetmesine uygun bir mahşer yeriydi Hatay…
Felaket her yerde
Bilindiği gibi deprem bölgesindeki birçok ilden kötü haberler geliyordu. Yüzlerce yıllık Gaziantep Kalesi de asrın felaketinde ağır hasar almış, burçları yıkılmıştı. Adıyaman'ın simge yapılarından geriye sadece enkaz yığını kalmıştı.
Asrın felaketinde, üç semavi dine ev sahipliği yapan Hatay'ın simge yapıları da yoktu artık. Anadolu’nun ilk camilerinden Habib-i Neccar ve 16. yüzyılda Memlükler tarafından inşa edilen Ulu Cami depremle yerle bir olmuş, tarihi Sarımiye Camii de depremin yıkıcı etkisinden nasibini almıştı. 1927 yılında inşa edilen ve 1938’den Hatay’ın Türkiye’ye katıldığı 29 Haziran 1939’a kadar Meclis binası olarak kullanılan yapı da enkaz haline gelmişti. 1515 yılında yapılan ve asırlara meydana okuyan Ulu Cami de asrın felaketinde ayakta kalamadı.
Yayman: Hataylı döner
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, deprem felaketine ailesinden 11 kurban vermiş bir isim. Hatay’a vardığımızda içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen bizimle ilgilendi, bilgilendirdi.
Bu arada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da geldi yanımıza. Karaaslan, duyduğu üzüntüyü dile getirip, depremzedelere sahip çıkıldığını ve çıkılacağını belirtirken, Yayman da önemli değerlendirmelerde bulundu. İfadelerinden bazıları şöyleydi:
- Siyasetçi kimliğimle değil sizi şehrinde ağırlayan bir kardeşiniz, bir Hataylı olarak söylüyorum; Hatay Hataylılarındır. Hiçbir Hataylı kardeşim şehrini terk etmez. Herkes geri dönecek…
- Hatay yeniden inşa edilecek. Mart ayının başında ilk planda 40 bin konuta başlıyoruz…
- Bakanlarımız Murat Kurum, Süleyman Soylu, Hulusi Akar, Fahrettin Koca ve 17 valimiz burada…
- Hatay’da yaraların bir an önce sarılması adına her ilçeye Valiler verildi.
- Hatay’da şu an yaklaşık 30 bin asker ve polisimiz görev yapıyor.
- Afet Bölgemizin yükünü diğer illerin belediyeleri aldı. Mamak Belediyesi ve parti gözetmeksizin bütün belediyelerimize teşekkür ediyoruz.
Yaralar sarılıyor
Depremden etkilenen şehirlere başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Ankara’nın ilçe belediyelerinden ve Türkiye’nin dört bir yanından yiyecek, giyecek, sağlık malzemesi yardımları yağarken, rutin belediye hizmetlerinin özellikle de sokakların temizliğinin sağlanması, evsiz / barksız, aç insanların doyurulması, tıbbi müdahale, elektrik ve su ihtiyacının giderilmesi gibi hizmetler de yardıma koşanlarca yürütülüyor.
Mamak Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi de bunlardan biri. Başkan Murat Köse’nin “Tüm ihtiyaçlar giderilsin” talimatıyla harekete geçen ekipler çok büyük hizmetlere imza atıyor burada.
Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürü Osman Altınkaynak, konuyla ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
- Depremi duyar duymaz Murat Köse başkanımızla irtibata geçtik. Hemen MAKUT ekibimize haber verdik. Aşevi tırımızı hazırladık. Depremin hemen ardından Ankara’dan yola çıktık.
- 19 vatandaşımızın enkaz altından sağa çıkardık.
- Maalesef 100’ün üzerinde vatandaşımızın da enkaz altından cenazelerine ulaştık.
- Cenaze hizmetleri de verdik…
- Gerekli kurulumları yaptık ve aş evimizden vatandaşlarımıza çay, çorba ve yemek ikramlarında bulunduk.
- Sokaklarda yemek artıkları ve çöpler birikmeye başlayınca temizlik işleri ekibimiz geldi…