Yıldız Sarayı, yeniden hizmete açıldı

Kültür-Sanat 22.07.2024 - 23:50, Güncelleme: 24.07.2024 - 00:42
 

Yıldız Sarayı, yeniden hizmete açıldı

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine tanıklık eden Yıldız Sarayı, 2018 yılından başlayarak, altı yıl süren restorasyonun ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla yeniden hizmete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy , Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, sanat dünyasından Orhan Gencebay ile NTV de tarih programları yapan Esra Gezginci de davetliler arasındaydı.
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız yapılan restorasyon konusunda;Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuklarını sarayı gezdirerek Yıldız sarayının son halini gösterdi. Konuklar arasında Tarih programlarıyla İstanbul’u tanıtan kültür ve kültür varlıklarını öne çıkartan Esra Gezginci de vardı. Ayrıca Esra Gezginci ‘nin içerik editörü  olarak hazırladığı ,Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanlığından çıkan “Azerbeycan’ın Sırları “isimli ,üç dilde yayımlanan  kitabı Milli Saraylar Daire Başkanı ,Dr.Yasin Yıldız’a takdim etti. Osmanlı Devleti’nde hizmet alınan son saray olan Yıldız Sarayı, yaklaşık 100 yıl sonra kapılarını müze olarak yeniden açtı. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız Restorasyon sürecinin Milli Saraylar Daire Başkanlığı   tarafından bütünleşik bir proje olarak yürütüldüğünü vurgulayarak ,tarihi yapıya dair şu bilgileri paylaştı: "Yıldız Sarayı, 1909 yılında Sultan 2. Abdülhamid'in tahttan uzaklaştırılmasının ardından bir yağma olayıyla karşılaşıyor. Ardından Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde bazı padişahlar tarafından kısa süreli kullanılıyor ama 33 yıl devlete merkezlik ettiği dönemdeki gibi bir ışıltılı süreç yaşayamıyor. 1924'ten sonra ise çeşitli devlet kurumlarına tahsis ediliyor. Ancak bu kurumların tarihi mirası sürdürebilecek, onun restorasyon ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecek imkanları eşit düzeyde olmuyor ve tarihinde bazı sıkıntılar yaşıyor. 2015 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlayan bir çalışmayla, buradaki bütün kurumların tahliyesi ve bu tarihi mirasın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir araya getirilmesi tamamlanmıştı. Biz de 2018 yılında, buranın restorasyon çalışmalarını kapsamlı bir şekilde başlattık. Altı yıl süren ve farklı disiplinlerden arkadaşlarımızın görev aldığı yoğun bir çalışmanın sonucunda, bu miras tarihinde ilk defa toplumumuzla buluşmuş oldu."
Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine tanıklık eden Yıldız Sarayı, 2018 yılından başlayarak, altı yıl süren restorasyonun ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla yeniden hizmete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy , Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, sanat dünyasından Orhan Gencebay ile NTV de tarih programları yapan Esra Gezginci de davetliler arasındaydı.

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız yapılan restorasyon konusunda; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuklarını sarayı gezdirerek Yıldız sarayının son halini gösterdi. Konuklar arasında Tarih programlarıyla İstanbul’u tanıtan kültür ve kültür varlıklarını öne çıkartan Esra Gezginci de vardı. Ayrıca Esra Gezginci ‘nin içerik editörü  olarak hazırladığı ,Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanlığından çıkan “Azerbeycan’ın Sırları “isimli ,üç dilde yayımlanan  kitabı Milli Saraylar Daire Başkanı ,Dr.Yasin Yıldız’a takdim etti.


Osmanlı Devleti’nde hizmet alınan son saray olan Yıldız Sarayı, yaklaşık 100 yıl sonra kapılarını müze olarak yeniden açtı.
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız Restorasyon sürecinin Milli Saraylar Daire Başkanlığı   tarafından bütünleşik bir proje olarak yürütüldüğünü vurgulayarak ,tarihi yapıya dair şu bilgileri paylaştı:

"Yıldız Sarayı, 1909 yılında Sultan 2. Abdülhamid'in tahttan uzaklaştırılmasının ardından bir yağma olayıyla karşılaşıyor. Ardından Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde bazı padişahlar tarafından kısa süreli kullanılıyor ama 33 yıl devlete merkezlik ettiği dönemdeki gibi bir ışıltılı süreç yaşayamıyor. 1924'ten sonra ise çeşitli devlet kurumlarına tahsis ediliyor. Ancak bu kurumların tarihi mirası sürdürebilecek, onun restorasyon ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecek imkanları eşit düzeyde olmuyor ve tarihinde bazı sıkıntılar yaşıyor. 2015 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlayan bir çalışmayla, buradaki bütün kurumların tahliyesi ve bu tarihi mirasın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir araya getirilmesi tamamlanmıştı. Biz de 2018 yılında, buranın restorasyon çalışmalarını kapsamlı bir şekilde başlattık. Altı yıl süren ve farklı disiplinlerden arkadaşlarımızın görev aldığı yoğun bir çalışmanın sonucunda, bu miras tarihinde ilk defa toplumumuzla buluşmuş oldu."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.